Media


Media

Media

Aviser: Asker- og Bærum Budstikke Telemarksavisen Romerike Arbeiderblad Hamar Dagblad Hamar Arbeiderblad Oslo Idrett VG Dagbladet Alternativt Nettverk TV: Migrapolis Nrk Nrk 2 TV Telemark TV2 TV3 mm.

SalsaSite i Media Asker- og Bærum Budstikke 24/04/2000

Sydlandsk salsa i Sandvika Hett, svett og svingendesalsa i Sandvika.

Prime Time Orchestra sto for musikken, mens dansekåte bæringer og askerbøringer kastet seg hemningsløst ut på dansegulvet.
AV STEINAR EMANUELSEN

Reyza & Gry KNUT BJERKE (foto)

Denne musikken har rytme og sjel. Samtidig er den nydelig å bevege seg til. Gry Hersvik og Reyza Corneliussen hadde oppvisning i mambo-salsa i første sett. Og da Prime Time Orchestra spilte opp etter pausen ble det plutselig trangt på dansegulvet. Beskjedenhet Eggende rytmer fra Prime Time Orchestra under ledelse av Sverre Indris Joner og god vokal av Alexander Fernandez lokket ikke mange ut på dansegulvet i første runde. Kledelig norsk beskjedenhet sørget for at de som dristet seg utpå fikk god plass til å utfolde seg. Men etter pausen var bildet et ganske annet. Trolig ble kriblingen i bena for mye, for dem som sto rundt og fulgte oppvisningen til Hervik og Corneliussen. Flerkulturell dans – Uansett kulturell bakgrunn kan du finne elementer fra ditt hjemland i salsa, mener Reyza Corneliussen. Opprinnelig kommer han fra Iran. Nå forsøker han å lære bort salsaens hemmeligheter til flest mulig. Reyza har studert dansen i «Salsas hjerte», New York City. – Araberne tok med seg musikken til Spania. Den ble utviklet med afrikanske rytmer. I New york ble elementer fra amerikansk jazz og blues satt til, forklarer Reyza. Salsa betyr saus. Den har mange ingredienser og elementer. Cha cha cha, mambo og tango kan være noen. – Salsa er medisin i ikke-pilleform. Dansen er flytende og sensuell med en krevende rytme. Den passer perfekt for de med dårlig rygg, mener Gry. Hun snakker av egen erfaring. – Guttens oppgave er i første rekke å fremheve jenta, mener Reyza Corneliussen. Både Gry og Reyza presiserer at en ikke må være latiner for svinge seg til fyrige salsarytmer. Har du lyst har du lov, har du vett så gjør du det, mener begge. Utover kvelden på Flekken var det flere og flere som hadde både lyst og lov. To av de mest aktive var Anne Skjørten og Rolf Kaarbø fra Asker. Der gir Kaarbø instruksjon. Men ikke til Anne. – Jeg er selvlært, forklarer hun. Anne har danset salsa siden 1992, og kan derfor regnes som en veteran innen faget. Kaarbø satte spesiell pris på at Prime Time Orchestra fremførte «Mambo no. 5» i originalversjonen. – Den ble fremført første gang i juli 1950, og blir 50 år senere en kjempehit. Noen ligger forut for sin tid, sier Kaarbø, i det han refererer til komponisten Lou Bega. Danseglade med fyrige føtter nektet å la Prime Time Orchestra og vokalist Alexander Fernandez forlate scenen ved første forsøk. De på dansegulvet ville ha mer, og fikk sitt ønske oppfylt.

Telemarksavisen (TA) 04/02/2003

Varmer sjelen med salsa

Når Skien musikk- og kulturskole arrangerer salsakurs, kaster kursdeltakerne allværsjakka og hiver seg inn i den latinske dansen med høye hæler, trange bukser og topper så korte at magen titter frem. Mennene har ikke pyntet seg spesielt, men så er de også attraktive, uansett. Bare to menn hadde fulgt musikken og funnet veien til salsasalen på Ibsenhuset i går kveld. Frank Løfshus smiler fornøyd. Han har vært profesjonell danser i trikotbukser. Da danset han også latinsk dans, men salsaen hilste han for første gang på for seks år siden, da salsabølgen skyllet over Tigerstaden. SAMMENSATT – Jeg var konkurransedanser i 12 år, sier Frank. Han bor i Porsgrunn, men er opprinnelig fra Drøbak. At det er så få gutter på kurset, overrasker ham. – Vanligvis er det 50-50, sier han. Reyza underviser på Ibsenhuset1-2-3, 1-2-3, sier Reyza Corneliussen, også kjent som Reza. Kurslederen er i Skien hver mandag en stund fremover, for å lære bort salsakunsten. Selv er han opprinnelig fra Iran, som ikke er best kjent for sexy salsa. Men Reza forelsket seg tidlig i dansen. – Salsaen har rytmer fra mange land i seg. Musikken er sammensatt av indisk, arabisk, europeisk, afrikansk, og nordamerikansk, sier han. MYKE NORDMENN Det finnes mange forskjellige måter å danse salsa på. Reza lærer bort stilen som oppsto i New Yorks smeltedigel på begynnelsen av 1900-tallet. – New York-salsa er kjappere enn den cubanske salsaen, forteller Reza. Han er en reser på dansegulvet, og vil ikke være med på at nordmenn er stive som frosne fiskepinner. – Nei da, se på dem, sier han. Kursdeltakerne vrikker på hoftene, kneiser med nakken og tar ett skritt frem og ett tilbake. – Når nordmenn først begynner å slappe av, blir de myke. Rakel Kise er 17 år, og har danset salsa før, på Gamle Posten. – Det var litt annerledes salsa, og så har jeg vært på Salsakongressen, men jeg var for ung til å bli med på festene på kvelden, sier Rakel. Hun savner flere gutter på kurset. – Jeg tror de ville like det. Det er ikke så vanskelig å lære seg salsa, bare man legger viljen i det, sier Rakel, før latinske toner lokker henne ut på parketten igjen. ANNE LILL W. AAS anne-lill.aas@ta.no SALSA: I går kveld var det latinske rytmer på Ibsenhuset. Reza lærte bort salsa. Reyza på Ibsenhust foto:tom erik holland

Vi har også hatt omtaler i: Hamar Dagblad Hamar Arbeiderblad Oslo Idrett VG Dagbladet Alternativt Nettverk Migrapolis Nrk 2 TV Telemark mm…